Başvuru ve Kabul Şartları

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı

BAŞVURU ŞARTLARI

  1. Yüksek Lisans başvurusu için Lisans mezunu veya Lisans son sınıf öğrencisi olmak, Doktora ve Sanatta Yeterlik  başvurusu için Yüksek Lisans mezunu veya Tez savunması aşamasında olmak.
  2. Yüksek Lisans başvurusu için Lisans mezuniyet notunun 4 üzerinden en az 2, 100 üzerinden en az 60 olması.
  3. Koşul tablosundaki ALES puanı şartını sağlamak.
  4. Yabancı dil şartı olan programlar için koşul tablosundaki kriterleri sağlamak.
Anabilim/Anasanat Dalı Program KOŞUL TABLOSU
ALES Yabancı Dil    AGNO
Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Arap Dili ve Eğitimi Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 YDS/YÖKDİL/FSMEPT-55 Arapça 2/4 - 60/100
Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans SAY-55 - 2/4 - 60/100
Bilgisayar Mühendisliği Doktora SAY-55 YDS/YÖKDİL -55 -
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans SAY-55 - 2/4 - 60/100
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans - - -
Bilim Tarihi Anabilim Dalı Bilim Tarihi Tezli Yüksek Lisans EA/SÖZ/SAY-60 YDS/YÖKDİL/FSMEPT-55  2/4 - 60/100
İslam Bilim Tarihi Doktora EA/SÖZ/SAY-60 YDS/YÖKDİL -55  -
Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans SAY-55 - 2/4 - 60/100
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans EA-60  -  2/4 - 60/100
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Doktora EA-60 YDS/YÖKDİL -55 -
Eğitim Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans - - -
Eğitim Yönetimi Tezli Yüksek Lisans EA-55 - 2/4 - 60/100
Eğitim Yönetimi Doktora EA-55 YDS/YÖKDİL -55 -
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans SAY-60 - 2/4 - 60/100
Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlilik - YDS/YÖKDİL -55 2/4 - 60/100
Geleneksel Türk Sanatları Tezli Yüksek Lisans - - -
Grafik Tasarım Anasanat Dalı Grafik Tasarım Tezli Yüksek Lisans - - 2/4 - 60/100
Grafik Tasarımı Sanatta Yeterlilik - YDS/YÖKDİL -55 -
İç Mimarlık Anabilim Dalı İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans EA/SÖZ/SAY-55 - 2/4 - 60/100
İç Mimarlık Doktora EA/SÖZ/SAY-55 YDS/YÖKDİL -55 -
İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı İnşaat Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans SAY-55 - 2/4 - 60/100
İşletme Anabilim Dalı Başkanı  İşletme (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans EA/SÖZ/SAY-55 FSEMPT: 75 /100
PTE Academic: 55/90
TOEFL IBT: 78/120
NOT: Sadece yukarıdaki sınavlar kabul edilecektir.
2/4 - 60/100
Kamu Hukuku Anabilim Dalı Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans EA-55 - 2/4 - 60/100
Mimarlık Anabilim Dalı Mimarlık Tezli Yüksek Lisans SAY-60 - 2/4 - 60/100
Mimarlık (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans SAY-60 YDS/YÖKDİL/FSMEPT 60 İngilizce 2/4 - 60/100
Mimarlık Doktora SAY-60 YDS/YÖKDİL -55 -
Mimari Koruma-Restorasyon Tezli Yüksek Lisans SAY-60 - 2/4 - 60/100
Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans SAY-60 - 2/4 - 60/100
Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans EA-55   2/4 - 60/100
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans EA/SÖZ/SAY-55 FSEMPT: 75 /100
PTE Academic: 55/90
TOEFL IBT: 78/120
NOT: Sadece yukarıdaki sınavlar kabul edilecektir.
2/4 - 60/100
Tarih Anabilim Dalı Tarih Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 - 2/4 - 60/100
Tarih Doktora SÖZ-55 YDS/YÖKDİL -55 -
Temel Eğitim Anabilim Dalı Okul Öncesi Eğitimi Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 - 2/4 - 60/100
Okul Öncesi Eğitimi Doktora SÖZ-55 YDS/YÖKDİL -55 -
Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Doktora SÖZ-55 YDS/YÖKDİL -55 -
Temel İslam Bilimleri (Arapça) Doktora SÖZ-55 YDS/YÖKDİL -70 (Arapça) -
Temel İslam Bilimleri Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 YDS/YÖKDİL-FSM-50 Arapça 2/4 - 60/100
Temel İslam Bilimleri (Arapça) Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 YDS/YÖKDİL -75 (Arapça) 2/4 - 60/100
Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 - 2/4 - 60/100
Türk Dili ve Edebiyatı Doktora SÖZ-55 YDS/YÖKDİL -55 -
Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Yabancılara Türkçe Öğretimi Tezli Yüksek Lisans SÖZ-55 - 2/4 - 60/100

 

Özel Koşullar
Arap Dili ve Eğitimi Tezli Yüksek Lisans programına Arap Dili Eğitimi (Arapça Öğretmenliği), Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Mütercim ve Tercümanlık, İlahiyat ve İslamî İlimler lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programına Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilişim Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Mekatronik, Endüstri Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri ve müfredat olarak bu programlara eşdeğer lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, lisans programları  dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl zorunlu bilimsel hazırlık programı uygulanır.
Bilgisayar Mühendisliği Doktora programına Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Mekatronik, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Siber Güvenlik, Matematik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar ile ilgili diğer yüksek lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler. Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği lisans veya lisansüstü programları dışındaki bölümlerden veya programlarından kabul edilen öğrencilere iki yarıyıl zorunlu bilimsel hazırlık programı uygulanır.
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programına Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilişim Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Mekatronik, Endüstri Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri ve müfredat olarak bu programlara eşdeğer lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, bölümleri dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl zorunlu bilimsel hazırlık programı uygulanır.
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans programına tüm  mühendislik programları ve Matematik, Fizik, Matematik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Bilişim/Bilgisayar alanındaki lisans programları (Enformatik, BÖTE, Yönetim Bilişim Sistemleri, vb.), İstatistik, programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
Bilim Tarihi Tezli Yüksek Lisans  programına 4 Yıllık lisans programlarından mezun olanlar başvurabilir. Gerekli görüldüğü takdirde bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Kontenjanın yarısı %100 diğer yarısı ise %50 burslu olup, programa girmeye hak kazanan ve gerekli şartları taşıyan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından öğrenimleri boyunca burs verilecektir. Bu burs, tamamen ilgili vakıf tarafından sağlanmaktadır. Başvuru şartlarını görmek için tıklayınız. 
İslam Bilim Tarihi Doktora programına yüksek lisans programlarından mezun olanlar başvurabilir. Gerekli görüldüğü takdirde bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Kontenjanın yarısı %100 diğer yarısı ise %50 burslu olup, programa girmeye hak kazanan ve gerekli şartları taşıyan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından öğrenimleri boyunca burs verilecektir. Bu burs, tamamen ilgili vakıf tarafındansağlanmaktadır. Başvuru şartlarını görmek için tıklayınız. 
Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programına Biyomedikal Mühendisliği, diğer mühendislik dalları, Fizik, Biyoloji, Kimya, Tıp, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri lisans programı mezunu olanlar başvurabilir. Biyomedikal Mühendisliği dışındaki lisans programlarından kabul edilenlere iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans programına Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Psikoloji bölümlerinden mezun olanlar başvurabilirler.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Doktora programına lisans programı veya tezli yüksek lisans programı mezuniyeti Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık olanlar başvurabilirler.
-
Eğitim Yönetimi Tezli Yüksek Lisans programına Eğitim Fakültesi lisans programı mezunları, Öğretmenlik Formasyon Belgesi olanlar ve hâlen Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak görev yapanlar başvurabilir. Bu alanların dışından kabul edilenlere iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Eğitim Yönetimi Doktora programına Eğitim alanında tezli yüksek lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler veya farklı bir alanda tezli yüksek lisans yapanlar için Eğitim Fakültesinden belirlenen lisans derslerini bilimsel hazırlık kapsamında almış olma şartı aranacaktır.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programına Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Kontrol Otomasyon lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler. Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans programları  dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl zorunlu bilimsel hazırlık programı uygulanır.
Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlilik programına Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültelerinin herhangi bir lisans programından ya da yüksek lisans programından mezun olma şartı aranmaktadır.
Grafik Tasarım Tezli Yüksek Lisans programına başvuru için  Güzel Sanatlar, Sanat, Tasarım ve Mimarlık veya İletişim Fakültelerinin Grafik Tasarımı veya Görsel İletişim Tasarımı lisans programından mezun olanlar başvurabilir.
Grafik Tasarımı Sanatta Yeterlilik programına başvuru için Güzel Sanatlar, Sanat, Tasarım ve Mimarlık veya İletişim, Fakültelerinin Grafik Tasarım veya Anasanat alanı eşdeğer bir programdan Tezli Yüksek Lisans mezunu olanlar başvurabilir. Öğrencilerin not belgesi bilgilerine göre ön koşul olarak bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans programına İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
İç Mimarlık Doktora programına İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İç Mimari Tasarım, İç Mimari Tasarım Uluslararası, İç Mekân Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, Mimari Tasarım programlarından veya bilim alanı olarak eşdeğer bir programdan Tezli Yüksek Lisans mezunu olanlar başvurabilirler.
İnşaat Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programına sadece İnşaat Mühendisliği lisans programı mezunu olanlar başvurabilirler.
İşletme Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarına A) Lisans mezunu olmak. B) Yabancı Dil Şartı Hakkında: a) Başvuru sırasında yabancı dil yeterlilik şartını sağlayamayan adaylar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programında ücretli olarak bir yıl süre ile İngilizce dil eğitimi alırlar. Bir Yıllık Hazırlık Programı ücreti, ilgili lisansüstü programın ücreti ile aynıdır. Hak edilen burs miktarı Hazırlık sınıfı programı ücretine de uygulanır. b) Öğrenci başka bir kurumda İngilizce dil eğitimi alamaz. c) Bir yıllık eğitim sonunda İngilizce Hazırlık Programında yeterli başarıyı gösteren adaylar yüksek lisans derslerine başlayabilirler. Bir yıllık eğitim sonunda başarısız olan adayların ise üniversite ile ilişiği kesilir.
Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans programına sadece Hukuk Fakültesinden mezun olanlar başvurabilirler.
Mimarlık Tezli Yüksek Lisans ve Mimarlık (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans programına Mimarlık, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama, İnşaat Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Sosyoloji, Felsefe lisans programlarından  mezun olanlar başvurabilir. Mimarlık bölümü dışından başvuran öğrencilere bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Mimarlık Doktora programına Mimarlık programlarından mezunlar ile İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama, İnşaat Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Sosyoloji, Felsefe yüksek lisans programlarından  mezun olanlar başvurabilir. Doktora Programı için mimarlık lisans programı dışındaki 4 yıllık lisans programlarından mezun olup mimarlık anabilim dalı programlarında yüksek lisans yapanlara bilimsel hazırlık uygulanmaz.   
Mimari Koruma-Restorasyon Tezli Yüksek Lisans programına Mimarlık, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama, İnşaat Mühendisliği, Sanat Tarihi, Arkeoloji lisans programlarından  mezun olanlar başvurabilirler.  Mimarlık ile Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım lisans programı dışından başvuran öğrencilere bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans programına 4 Yıllık Lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans programına sadece Hukuk Fakültesinden mezun olanlar başvurabilirler. 
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans​ programına A) Lisans mezunu olmak. B) Yabancı Dil Şartı Hakkında: a) Başvuru sırasında yabancı dil yeterlilik şartını sağlayamayan adaylar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programında ücretli olarak bir yıl süre ile İngilizce dil eğitimi alırlar. Bir Yıllık Hazırlık Programı ücreti, ilgili lisansüstü programın ücreti ile aynıdır. Hak edilen burs miktarı Hazırlık sınıfı programı ücretine de uygulanır. b) Öğrenci başka bir kurumda İngilizce dil eğitimi alamaz. c) Bir yıllık eğitim sonunda İngilizce Hazırlık Programında yeterli başarıyı gösteren adaylar yüksek lisans derslerine başlayabilirler. bir yıllık eğitim sonunda başarısız olan adayların ise üniversite ile ilişiği kesilir.
Tarih Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programı için alan dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Okul Öncei Eğitimi Yüksek Lisans programına alan dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
 Okul Öncesi Eğitimi Doktora programlarına lisansı Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Özel Eğitim Öğretmenliği, Psikoloji, Çocuk Gelişimi Lisans Programı ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olanlar başvurabilirler. Okul Öncesi Eğitimi Doktora programlarına kabul edilen öğrencilere almış oldukları derslere göre iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programına alan dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Yabancılara Türkçe Öğretimi Tezli Yüksek Lisans programına Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı, Yabancı Diller Eğitimi, Dil Bilimi, Halk Bilimi ve Filoloji lisans programları dışından başvuran öğrencilere iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

 

26/02/2016 tarihli Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri için tıklayınız.

Not: ALES ve Yabancı Dil sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 5 yıldır.