Estetik Özne ve Nesne Çözümlemesi Semineri Yapıldı.
Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, Doç. Dr.  Mehmet Oktay Taftalı'nın konuşmacı olarak katıldığı "Estetik Özne ve Nesne Çözümlemesi Semineri"  30 Kasım 2012 Cuma günü saat: 10.30'da Topkapı Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Takdim konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Hasan Akay,  Doç. Dr.  Mehmet Oktay Taftalı'nın çalışmalarından ve eserlerinde bahsederek Viyana ve İstanbul Ekollerinin kesiştiği bir yerde bulunmasının önemini vurguladı. 

Estetik sözcüğünün yerli yersiz kullanılmasının yanlışlığını dile getirerek konuşmaya başlayan Doç. Dr.  Mehmet Oktay Taftalı kelimenin, anlamıyla örtüşmeyen bir şekilde kullanıldığında yüzeyselleştiğini belirtti. Yunanca olan sözcüğün kökünün “duyumlamak”tan geldiğini açıkladı. Bir şeyin estetik olabilmesi için “iyi” ve “güzel” olması gerektiğini, sadece “iyi”nin ya da sadece “güzel”in estetik olarak adlandırmak için yeterli olmadığını söyledi. Tahtalı, “Bir sanat yapıtının estetik olması için güzel olası yetmez aynı zamanda iyi olması gerekir; bir davranışın estetik olması için iyi olması yetmez aynı zamanda güzel de olması gerekir.” dedi.

Obje ve Nesnenin de iki ayrı kavram olduğunu ancak sürekli birbirleriyle karıştırıldıklarını aktaran Taftalı, “Özne: Gerek duyuları gerekse duyu dışındaki akıl (us) aracılığıyla kendi dışında bilgi sahibi olan varlıktır. Yani insandır.  Nesne ise algılayan öznenin ilgisi dışında olan dünyadır. Nesneler dünyasındaki bir nesnenin dikkate alınıp incelenmesi durumunda nesne objeye dönüşür. 

Mesela: Yürürken duyduğunuz bir kanun tınısı, anlamlandıramadığınız bir etkiye sebep olduğunda siz estetik özne durumundayken yapıt estetik nesne durumunda olmaktadır.” dedi.  Estetik nesnenin bir anlam taşıması için estetik özne tarafından ilgi alanı içine alınması gerektiğini belirtti.